
Надмірна вага – хвороба століття як у людей, так і у собак. В загальноприйнятому сенсі ожиріння – це надлишкове накопичення жиру, яке з’являється внаслідок споживання калорій, рівень яких перевищує витрачену енергію. « Вага тіла у собак вважається надлишковою, якщо вона на 5-14% вище за норму » , властиву породі. Якщо вага більша, ніж 15%, то таке ожиріння є хворобою. Щоб встановити принципи дієти та боротьби з ожирінням, треба насамперед зрозуміти причину (етіологію) такого явища:
Метаболічне ожиріння:
- Надлишок в раціоні легкозасвоюваних вуглеводів, які переходять в жир.
- Періоди обмеженого годування чергуються з неконтрольованим надмірним харчуванням.
- Недостатня активність при хорошому апетиті.
- Порушення балансу білки/жири/вуглеводи.
Гормонозалежне ожиріння:
- Післякастраційне.
- Гіпоталамічне, гіпофізарно-наднирникове (порушується структура шкіри, шерсті, з’являються серцево-судинні хвороби).
Проблема ускладнюється тим, що при будь-якому типі ожиріння з’являються ускладнення: атеросклероз, серцево-судинна нестача, цукровий діабет, жирова дистрофія печінки, сечокам’яна хвороба, зниження репродуктивної функції, задишка, пригнічення, артрози. Підвищення ваги тіла на 10% призводить до підвищення смертності на 20%.
Для встановлення причинно-наслідкових ланцюжків ожиріння проводяться типові діагностичні заходи: загальний та біохімічний аналіз крові, гормональний профіль, УЗД черевної порожнини, нирок та серця.
При виявленні хвороби ветеринарний спеціаліст призначає певне лікування. Але основні принципи дієтотерапії при ожирінні наступні:
- Калорійність раціону зменшується на 20-50%. Наприклад, якщо енергетична цінність корму 420 ккал на 100 г, то при невеликому ступені ожиріння слід перейти на раціон в 320 ккал (зменшити на 26%) або зменшити об’єм порції.
- Використовувати низькокалорійні білкові продукти (нежирна риба, морепродукти, яйця, дієтичне м’ясо кролика, індички). Таким чином забезпечується нормальне або незначне підвищення незамінних амінокислот (на 5-10%), а це попереджає втрату білків тканин організму.
- Зниження кількості тваринного жиру на 5-10% та включення олії з високим вмістом Омега-3 і -6 жирних кислот (лосось, криль, лляна, амарантова, кунжутна олії). Це збільшить активність ферментів, що стимулюють розпад жирів, та захистить серцево-судинну систему.
- Обмежити вміст солі на 40-50% від норми.
- Не слід обмежувати кількість рідини. Незважаючи на те, що жир – депо «внутрішньої» води, при постійному достатньому водному забезпеченні організму жири припиняють надлишкове накопичення Н2О в своїй структурі.
- Додавання до прийомів їжі овочів, бобових та рослин з низьким глікемічним індексом (зелений горошок, сочевиця, кабачок, фасоль, капуста, тощо). Клітковина затримує засвоєння складних вуглеводів, попереджає ріст глюкози після їжі та викиди інсуліну.
- Виключення простих вуглеводів (цукор, тістечка), напівфабрикатів, смажених, копчених продуктів, жирних сортів м’яса та жирних молочних продуктів.
- Дрібне годування (4-5 разів на день) малими порціями.
При поєднанні ожиріння з атеросклерозом, подагрою, хворобами печінки з раціону вилучають бульйони з м’яса, риби та субпродуктів. М’ясо та рибу дають у відварному або дегідратованому вигляді, допускається введення невеликої кількості нежирного сиру.
« При неможливості чітко дотримуватись правил та норм дієти, радимо застосовувати готові раціони. » Збільшення активності (тривалі, але невиснажливі прогулянки, плавання), дотримання вимог ветеринарного лікаря та дієтотерапії призводять до зниження жирової маси, цукру в крові, шкідливого холестерину, покращують якість та тривалість життя вашого улюбленця.